Változik a világ és változol Te is

Változó világ…

Mindannyian érezzük a bőrünkön – vállalkozóként és magánemberként is – a világ drasztikus változását.  Naiv elképzelés, hogy bármelyikünk is kimaradhat ebből.

Új értékek vannak születőben, és régi paradigmák tűnnek el végérvényesen a süllyesztőben.

Nem csak az értékek változnak, az idő is változik. Hatványozottan megnőtt az egy időegységre eső információ tömeg mértéke és bonyolultsága.

A változékonyság, a bizonytalanság, az összetettség és a többértelműség (VUCA) állandó szereplővé lépett elő a világunkba. Most már nem egyértelmű az, hogy ha valami mellett letesszük a voksunkat, akkor az úgy is marad.

Munkavállalóként kevés az, ha van egy diplomád.
Vállalkozóként kevés az, hogy „10 évvel ezelőtt is így csináltuk”.

Új világ van születőben, mely más erényeket, erősségeket, képességeket követel.

Mi, akik 1960 és 1979 között születtünk (X generáció),

egy átmeneti generáció vagyunk a hagyományok és a technika világa között. Van egy belső igényünk a biztonságra, stabilitásra, kiszámíthatóságra. Ezek a pillérek nagyon fontosak számunkra, de ma már ezt a folyamatosan változó világ nem tudja megadni nekünk. Egyetlen egy helyen vagyunk képesek létre hozni, mégpedig önmagunkban.

Önismeret, belső önazonosság, értékeink tudatosítása és a képességeink fejlesztése által tudjuk megteremteni ezeket a bázis pilléreket.  Nem, nem tehetjük már meg, hogy homokba dugjuk a fejünket és a régi „Majd lesz valahogy.” hozzáállást működtessük. Ez a világ kérlelhetetlenül elsöpör mindenkit, aki nem hajlandó kimozdulni a megszokott sémáiból. Az egyik legnagyobb érték a rugalmasság és a tanulás (önfejlesztés) iránti igény lett. Fakad mindez abból, hogy technológiai robbanásban élünk, és az nem áll le. Ami ma kikerül a társadalomba, holnap már elavulttá válik. Sőt, sokszor mire mi találkozunk vele, addigra a fejlesztők már évekkel előrébb járnak az adott dologban.

Nem várhatsz, nem halogathatsz. Fel kell térképezned az életedet, a szokásaidat, a hitrendszereidet és az aktuális szakmai tudásodat, majd a kiértékelés után meg kell határoznod egy irányt, és el kell indulnod azon az úton.

Amik biztosan el fognak kísérni:

  • önismeret (bullshit nélkül)
  • önfejlesztés (készségek és szakmai is)
  • öngondoskodás és önmagad táplálása (fizikai szinten is)
  • rendszerben gondolkozás
  • kreativitás
  • nyitottság

Ezek nélkül, sehova nem fogsz tudni eljutni.

A legfontosabb és legütőképesebb értéked a rugalmasságod lesz.  Ha képes vagy gyorsan és objektíven reagálni a változásokra – azaz rugalmas és nyitott vagy -, akkor borítékolva van számodra a siker és az eredményesség, legyen szó bármiről (munkáról vagy magánéletről). Erre pedig akkor leszel képes, ha folyamatosan fejleszted magad magánemberként is és vállalkozóként is, és kihozod a lehető legtöbbet és legjobbat önmagadból.

Fontos: Ne maximalizmusból működj, hanem objektív éberségből!

Ne várd meg azt, hogy a változó világ bedaráljon.
Légy tudatos. Gondolkozz jövő orientáltan és cselekedj a jelenben.

Ha tetszett a cikk és egyet értesz vele, kérlek oszd meg te is.

 

Szeretettel,
Melinda 

 

 


Önismeret Nőknek és Vállalkozónőknek

 

E-mail: melinda[kukac]eletorom-onismeretnoknek.hu
Tel.: +36/20-411-7532
Instagram: instagram.com/noi.vallalkozonoi.onismeret/

Photo by Viktor Krč on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük