Összefüggések az életedben

Gondolkodtál már azon, hogy milyen hatással van az önbecsülésed az életedre?

Tudom, könnyű mondani, hogy erősítsd az önbecsülésedet, mert ha hiszel önmagadban és a saját értékeidben, az jó hatással lesz a gondolkodásodra és cselekedeteidre is, de egészen más ezt a valóságban megélni és létre hozni.

A félelem, a bizonytalanság és a kishitűség gyilkos hármas.

Ha egyszer uralkodói pozíciót kaptak az életedben, ahhoz körömszakadtáig ragaszkodni fognak és mindent megtesznek azért, hogy a helyük stabil maradjon.

Szerinted mit használnak arra, hogy kimozdíthatatlanná váljanak?

Van egy visszacsatolási kör, ami folyamatosan fut a világodban a tetteid és az önbecsülésed között.

A folyamat így néz ki:

Az önbecsülésed szintje meghatározza azt, hogy miként viselkedsz, azaz, mit mersz megtenni és azt hogyan. A viselkedésed eredménye pedig vissza hat az önbecsülésed szintjére, azaz meghatározza annak mértékét és előjelét. ☝️ Elég ha a gyilkos hármas csak egyszer is bele tud szólni abba, hogy mit gondolj és érezz önmagaddal kapcsolatban, és máris befolyásolják a cselekedeteidet és annak eredményeit.

Naivság azt hinni, hogy ez majd elmúlik, vagy magától megjavul. Mivel itt egy folytonos visszacsatolás és megerősítés zajlik, csak akkor tud változás történni, ha tudatosan bele nyúlsz a körforgásba és változtatsz vagy a cselekedeteden vagy a hozzáállásodon.

Az önbecsülésed nem csak egy szó, nem csak egy fogalom,
hanem egy mély kapcsolódás önmagadhoz.

Az önbecsülés lényege az, hogy képes vagy bízni saját magadban (a gondolataidban, a tudásodban, a választásaidban) és nem csak hiszed, de tudod is, hogy érdemes vagy a boldogságra.

Ha bízol a választásaidban és az ítélőképességedben, akkor bátran támaszkodsz a logikádra, a gondolkodásodra. Ennek hatására egyre tudatosabb leszel a tetteidben és az életedben, és egyre inkább nőni fog az intellektusodba vetett bizalmad.

Viszont ha nem bízol az elmédben és a tudatosságodban, akkor sokkal nagyobb eséllyel leszel mentálisan passzív, és a cselekedeteid különböző sémákból és külső elvárásokból fognak megszületni. E miatt a nehézségekkel szemben csökkeni fog a kitartásod és az állhatatosságod. A kudarcot és a csalódást hozó tetteid miatt, jogosnak fogod érezni, hogy nem bízhatsz az elmédben.

Ez a visszacsatolási kör. 

A magas önbecsülésnek köszönhetően bármilyen nehézséggel is találd szembe magadat, sokkal kitartóbb leszel. Alacsony önbecsüléssel inkább az a valószínűbb, hogy feladod, vagy csak minimális energiát teszel bele a megoldásba. A kutatások alátámasztják, hogy akik magas önbecsüléssel bírnak, jelentősen kitartóbbak a feladataik elvégzése során, mint azok, akiknek alacsony az önbecsülésük.

  • Ha kitartó vagy, sokkal több sikert fogsz elérni.
  • Ha kevésbé vagy kitartó, akkor több kudarcban lesz részed, mint amennyi eredményben.

Mindkét verzió az önmagadról alkotott képet fogja megerősíteni. Az első pozitívan, a második negatívan.

Az önbecsülésed nem csak az eredményeidben fog megmutatkozni.

Ha az önbecsülésednek köszönhetően tiszteled magad, és a világodban ott van annak az elvárásnak a természetessége, hogy mások is tisztelettel bánjanak veled, akkor az általad küldött jelek, a többi embert is arra sarkallja, hogy ennek megfelelően viselkedjenek veled. Ezzel pedig az eredeti meggyőződésedet erősítik és szilárdítják. Azaz, értékes vagy.

Ugyanakkor, ha nem tiszteled és becsülöd magad, és emiatt természetesnek veszed és elfogadod, ha udvariatlanok, tiszteletlenek és bántóak veled, és kihasználhatnak téged, akkor öntudatlanul ezt sugárzod kifelé és sokan lesznek, akik a saját önbecsülésed szintje szerint bánnak majd veled. Amikor ezt tapasztalod és beletörődsz ebbe, az tovább rombolja az önbecsülésedet.

Igen, az önbecsülésed mélységes hatással van életed minden területére.

A külvilággal való kapcsolódásod során például arra:

  • hogy a munkahelyeden miből működsz
  • arra, ahogyan az emberekkel kapcsolódsz és amit megengedsz nekik
  • arra, hogy milyen életminőséget engedélyezel magadnak és mi mindent érhetsz el.

A magánéletedben pedig arra:

  • hogy milyen típusú emberbe leszel szerelmes,
  • hogyan vagy együtt a pároddal,
  • milyen lesz a kapcsolatod a gyermekeiddel és barátaiddal,
  • és milyen szintű személyes boldogságot érhetsz el.

A legtöbben alábecsülik az erejüket a változás és fejlődés tekintetében. Nem látják a választási lehetőségeiket, amikkel hatást tudnak gyakorolni önmagukra és az életükre. 

Rendkívül fontos, hogy Te miként gondolsz önmagadra és a lehetőségeidre. Ne engedd meg magadnak azt a luxust, hogy tehetetlennek hidd magad, mert ez egy önmagát beteljesítő jóslattá válik az életedben. 

 


Részletek itt.

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük