Komfortzóna: Számoljunk le a tévhitekkel!

Egy olyan témát hozok most körbejárásra, ami sok-sok kellemetlenséget okozhat neked, csupán azért, mert rengeteg a csúsztatás körülötte.

Számoljunk le a tévhitekkel!

Ha inkább hallgatni szeretnéd ezt a témát, akkor indítsd el az alábbi videót

A videó hossza: 5 perc 59 másodperc

Biztos vagyok benne, hogy az a gondolat, hogy a komfortzóna jelenléte áldás az életedben, nem sűrűn jött szembe eddig veled. Épp ezért itt az ideje, hogy megszabadítsuk a tévútra vivő szélsőségektől, hogy azzá a segítőddé tudjon válni, amire valójában képes.

Induljunk is el eme csodás és igen fontos témánk boncolgatásában!

Mi is a komfortzóna: A komfortzóna azokat a megszokott életkörülményeket jelenti, amikben valaki biztonságban érzi magát. Kiszámítható, megszokott, tudja mi után mi következik.

A komfortzónából való kilépés a megszokott, ismert, rutinszerű, kiszámítható – és ezáltal minimális energiabefektetést igénylő körülmények elhagyását jelenti.

Fontos tudatosítanunk, hogy a komfortzóna nem feltétlenül jelent minden esetben jó érzéseket, ugyanis a nehézségekhez és kellemetlen helyzetekhez is hozzá tudunk szokni.
A komfortzóna lényeg, hogy minimális energia befektetéssel tudjuk fenntartani az adott élethelyzetet.

Rengeteg olyan idézet, gondolat és motivációnak szánt írás kering a nagyvilágban, hogy:

  • Az élet a komfortzónán kívül kezdődik.
  • A siker a komfortzónán kívül található.
  • A kényelmes, megszokott élet stagnálást és visszafejlődést hoz.
    és társa.

Ezek a gondolatok erőteljesen azt sugallják, hogy a komfortzóna és a komfortzónán belüli élet rossz, az aki benne él, nem értékes ember. Ennek köszönhetően egy állandó frusztráltság és kudarc érzés generálódik bennünk, hiszen ha a komfortzónán belül vagyok, akkor én nem vagyok elég jó, akkor nem lehet örömteli és sikeres az életem.

Óriási nyomás ez a pszichének és a léleknek egyaránt, és hosszú távon fenntartva a testnek is.

Nézzünk rá egy kicsit más és tágabb szemszögből erre a kérdéskörre.

Ahhoz, hogy az élet örömteli és eredményes is legyen, arra van szükségünk, hogy az aktív és a pihenő időszak megfelelő arányban legyen jelen benne. Ugyanis képtelenség egy állandóan feszülő, pörgős, mindig cselekvő üzemmódban létezni, mert nagyon rövid időn belül elindít a kiégés és a betegségek útján.

Az ember ciklikus lény – ha mást nem is nézünk, csak az ébrenlét és alvás körforgásának folytonos jelenlétét, máris egyértelművé válik ez.Na de a lényeg.

Ahhoz, hogy teljesíteni tudj, hogy az eredmények tartósan megjelenjenek az életedben, muszáj oda figyelned az életed harmóniájára.  Ahhoz, hogy erőt tudj kifejteni, meg kell előznie a pihenésnek, töltődésnek. 
Az állandóság és a kiszámíthatóság fenntartása fontos pillére az életednek – ezt hívjuk komfortzónának – ez az, ami feltölt lelkileg, fizikailag és mentálisan, ez az, ami erőt ad, békét és nyugalmat hoz.

Ahhoz, hogy teljesíteni tudj és új szinteket meglépni,
a komfortzónában való megfelelő mennyiségű idő eltöltése elengedhetetlen.

El kell tudni engedni azt a kényszert, hogy mindig nagyobbra és többre vágyj.
Gondolkodj életszakaszokban, ahol van vetés, növekedés, aratás és pihenés.

A fejlődés és a növekedés csodás dolog, de nem kell állandóan feszegetni a határaidat és meghaladni önmagadat. Ráadásul nem mindenkinek okoz örömöt és inspirációt, hogy rendszeresen túllépjen önmagán. 

Igenis nyugodtan lehetsz elégedett azzal, amid most van. Élvezd ki, légy hálás érte és hagyd, hogy minden kincsét neked adhassa. 
Tehát ha neked most nyugalomra és békére van igényed, akkor add meg magadnak és bátran maradj a komfortzónádban. 

Záró gondolatként még egy terület, amit érdemes tudatosítanod:

Nem mindig a chill, a nyugalom a komfortzóna. Lehet, hogy te azok közé tartozol, aki hozzá van szokva az állandó pörgéshez, ahhoz, hogy a végletekig feszíti magát és akkor is tevékenykedik, amikor már szenvedéssel jár. Ha nálad is jellemző ez a működés, akkor tudd, hogy neked nem az lesz a komfortzóna átlépése, hogy még tovább feszíted a húrt, hogy még többet bele pakolsz az életedbe, hanem az, ha lelassítasz, ha megállsz egy kicsit, ha lazítasz minden nap 1 órát. Pörgős, túlfeszítettségnél számodra a komfortzóna átlépés – a fejlődés – nem más, mint a tudatos lazítás, az énidő, az édes semmittevés meglépése lesz. 

Összességében elmondhatjuk, hogy a komfortzóna meglépése mindig az, amikor azon tudunk túljutni, ami addig kényelmes volt és vállaljuk a szokatlant, az ismeretlent, a kényelmetlent.

Mit tudsz most tenni, hogy meglegyen a belső harmóniád?

Térképezd fel, hogy:

  • hol van a te komfortzónád és milyen az
  • majd nézz rá arra, hogy mire van most szükséged:
    túllépni rajta vagy élvezni a jelenlegi eredményeket (ez az aktuális céljaidtól függ)

A lényeg, soha ne legyen bűntudatod, légy tudatos önmagadra, az életedre és arra, hogy éppen mire van szükséged most. 

Szeretettel,
Melinda

U.i.: Amennyiben szeretnél ellenállóbbá válni a külvilágból érkező elvárásfolyammal, akkor támogasd meg az elmédet és tedd ellenállóbbá és rugalmasabbá az életedhez és az önmagadhoz való hozzáállásodat: Elme Tréning – Majoros Melinda

 

❤️ Ha a te szívedet is megérintette ez a történet, kérlek oszd meg, vagy küld el annak, akivel szeretnél jót tenni.
Örömmel fogadom gondolataidat, meglátásaidat a témával kapcsolatban, ? írd meg nekünk hozzászólásban.❤️  


Önismeret Nőknek és Vállalkozónőknek

E-mail: melinda[kukac]eletorom-onismeretnoknek.hu
Tel.: +36/20-411-7532
Instagram: Majoros Melinda (@melinda.majoros) | Instagram

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük