AVICA-knak áll a VUCA világ!

AVICA-knak áll a VUCA világ! Gyakorlati összefoglaló nemcsak űrlényeknek

Azt gondolhatnád, hogy ez egy sci-fi film címe, pedig dehogy. Az üzleti életben számos rövidítést használnak az új elméletek könnyebb megjegyezhetősége érdekében.

A VUCA és az AVICA is egy-egy olyan mozaik szó, amiknek még nagy hasznát veheted. A mozaikszavak könnyen megjegyezhetők és sallangok nélküli éleslátásra késztetnek.

Nézzük először, mi is az a VUCA, ami a jelen világ minőségjelzőjeként értelmezhető.

A folyamatos változékonyság (Votality), a kiszámíthatatlanság (Uncertainty), az összetettség (Complex) és a többértelműség, ami váratlan döntéseket generál (Ambiguity) folyamatosan jelen van a mai világban. 

Hamis illúzió, ha azt hiszed, hogy mindez téged és a vállalkozásodat nem érinti. Ezek a minőségek akkor is hatnak rád, ha te kisvállalkozó, vagy épp egyéni vállalkozó vagy. Neked is tudatossá kell válnod ezekre a minőségekre, tudnod kell megfelelően kapcsolódni hozzájuk és reagálni rájuk.

A VUCA-világ mindennap új kihívás elé állít téged is,

nemcsak vállalkozóként, de magánemberként is, hiszen a VUCA jelenség a társadalom egészére kihat.
A napi híradások tele vannak erre vonatkozó példával: egy civil kezdeményezés, ami hirtelen lendületet kap a közösségi médiában, egy új piaci szereplő megjelenése, amely egy teljes iparág játékszabályait újraírja, az amerikai elnökválasztás, vagy egy világméretű járvány kitörése mind-mind a tipikus VUCA jelenségek közé sorolható.

Új, vagy eddig kevésbé működtetett készségekre van szükséged, ahhoz, hogy a gyorsan és folyamatosan változó zűrzavaros világban talpon tudj maradni és folyamatosan eredményeket tudj elérni.

Ennek pedig az egyik alappillére a rugalmasabb, nyitottabb gondolkodásmód és a kreativitás integrálása.

A menedzsment szakemberek a VUCA jelenséget vizsgálva megalkották annak „ellenszerét” is. Mutatom, mi minden kell ahhoz, hogy semlegesíthesd a VUCA keltette hullámokat.

Ez pedig nem más, mint az AVICA: Agile (agilis), Value-Oriented (értékvezérelt), Inspiring (inspiráló), Collaborative (együttműködő), Appreciative (elismerő).

Nézzünk rá mindegyikre külön-külön is, hiszen így ez még nem sok eszközt ad a kezedbe:

Agilis (Agile):

A legfőbb kompetencia, ami ebben a szinte napról napra változó környezetben nélkülözhetetlen, az az agilis gondolkodás és cselekvés. Ha lépést akarsz tartani, szükséged lesz a megfigyelés, az elemzés képességére és a következtetések egyidejű levonására, mégpedig rendkívül gyorsan. A VUCA világában az alapos megfigyelésen és gyors elemzésen alapuló tempós döntéshozatal elengedhetetlen.

Értek vezérelt (Value-oriented):

A kifejezés egyrészt az értékteremtésre fókuszál, másrészt egy mélyről fakadó elköteleződést mutat bizonyos alapértékek iránt.
Vállalkozóként csupán egy egyszerű kérdést kell megválaszolnod: Milyen értéket nyújt vagy teremt a döntésem?
A VUCA-világban botorkáló vállalkozó számára ez lehet a lámpás az éjszakában.

Inspirált és inspiráló (Inspired & Inspiring):

Az inspirációból fakadó elkötelezettség képes kiállni a legnagyobb viharokat is. Ahhoz, hogy másokat – akár a kollégáidat, partnereidet, ügyfeleidet – inspirálhasd, először neked kell inspiráltnak lenned. Az elkötelezettséged az inspirációdon keresztül ügyfeleidre is átragad, ha pedig az önazonos, akkor áradni fog belőled. Lelkesedj bátran!

Együttműködő (Collaborative):

A mai összetett világ megértése és kezelése még a valódi géniuszokat (köztük téged) is próbára teszi. A tárgyalótermekben meghozott döntések többféle érdekre, különböző szervezeti, esetenként társadalmi rétegekre is hatnak. Ahhoz, hogy összhangot tudj teremteni különféle elvárások között, muszáj ezeket különböző szakterületekre lebontani, szakemberekkel konzultálni és törekedni arra, hogy a döntéshozatal az összes érintett bevonásával történjen. Az együttműködés ilyen komplex körülmények között nem opcionális, sokkal inkább a modern világrend része. Rugalmasan keresd az együttműködési lehetőségeket és a nyitott partnereket annak érdekében, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek ötvöznek minden tudást, tapasztalatot és erőforrást, ami hozzájárulhat a közös ügyhöz.

Elismerő (Appreciative):

A mai vállalkozók egyik legnagyobb kihívása, hogy a változó üzleti környezet ellenére is rugalmasak, de elkötelezettek maradjanak. Ha egyedül, vagy csak pár emberrel dolgozol együtt, akkor is fontos elismerd a teljesítményt. Legyél nyitott arra, hogy magadnak is vagy a csapatodnak, partnereidnek is kifejezd elismerésedet. Igen, ismerd el a saját erőfeszítéseidet. Az év vége különösen jó időszak erre, állj meg, tekints vissza, összegezz és értékeld mindazt, amit elértél.

Diana Whitney írónő, World Business Academy munkatársa a következőképpen határozta meg az elismerő vezetés fogalmát: „…a kapcsolódási képesség, ami mozgósítja a kreatív potenciált, és pozitív erővé alakítja azt – azaz beindítja a bizalom, az energia, a lelkesedés és a teljesítmény hullámait –, és ezzel pozitív változást okoz a világban.

Összefoglalva az „űrlények lakta” VUCA-világ kihívásait olyan agilis válaszokon keresztül lehet megugrani, amelyek a közös értékekben és a beléjük vetett hitben gyökereznek. Ebből az is következik, hogy fontos lehet fejleszteni az AVICA készségeket és képességeket.

Ha úgy érzed itt az ideje felvértezni magad a következő időszakra, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe online tréningemet, amin keresztül mindezeket a készségeket fejlesztheted.

Az képzési anyagot kimondottan vállalkozó nőknek állítottam össze a saját személyes tapasztalásaim alapján. Kattints a részletekért és készülj fel velem a VUCA világ kihívásaira!

 

Szeretettel várlak!
Melinda

 

 

~~~
Zárt facebook csoportunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük